Utländska och svenska konstnärer målar på gator och torg

Om ni någon gång har gett er ut i städer som till exempel Borås har ni säkert sett en hel del byggnader som är målade. Dessa bokstavligt talat väggmålningar är målade av en rad olika utländska och svenska konstnärer, som alla har gemensamt att de tycker om att måla på väggar och gator på ett sätt som förmodligen ingen skulle kalla graffiti. Här pratar vi målningar i form av gigantiska fåglar som endast är synliga i en viss vinkel, gator där bitar av gatan har försvunnit och ut från hålet kommer en varelse, till den kanske mest intressanta, ett konstverk som faktisk ser ut att ha mer djup än vad det faktiskt har.

Konstverk som ser ut att ha mera djup än vad det har sticker ut från husväggen på ett sätt som fångar ens uppmärksamhet, vare sig man bara går förbi eller åker i bil.

Att se alla underbara konstverket från utländska och svenska konstnärer får en verkligen att uppskatta konstverk målade ute på gator och torg, så kallad street art.
Egentligen bör fler konstnärer, svenska som utländska, satsa på att måla street art. Detta eftersom street art är något som nästan alla i en stad kan se. Konstverket blir således ett sätt att marknadsföra sig själv som konstnär. Om man är med i ett konstprojekt som staden har anordnat (sånt som de har anordnat i Borås) kommer ett konstverk stå kvar där i flera år, vilket gör att turister även utanför staden kommer se ens skapelse. Om konstverket är riktigt populärt kanske det får bli en del av staden för all framtid, likt Poseidon i Göteborg eller Frihetsgudinnan i New York City. I så fall kommer flera generationer av människor att beskåda konstverket, det måste väl vara en konstnärs önskedröm?

Vi hoppas att ni har blivit inspirerade att börja måla street art, och att ni också tar chansen att göra det när ni får förfrågan av en stad eller by.